Vintage review. Daiwa 8600

1 maart 2023

Daiwa 8000 series: de beste Daiwa’s ever?

Geschiedenis

De geschiedenis van de na-oorlogse Japanse industrie in de periode 1945-1970 is een beetje vergelijkbaar met het Wirtschaftswunder in Duitsland: met veel Amerikaanse hulp boomt de consumptie-industrie als nooit tevoren. Wel typisch Japans was de piraterij: westerse produkten werden aan de lopende band gekopieerd met weinig respect voor intellectuele rechten (patenten). Aanvankelijk werd voornamelijk goedkope namaak-rommel gemaakt, maar gaandeweg wordt “Made in Japan” synoniem met doorgedreven quality control en innovatie . Vanwege de piraterij is er ook veel geheimdoenerij in deze periode, en het is vaak onmogelijk te achterhalen wie wat gemaakt heeft. Ook de beginjaren van Daiwa Seiko zijn zeer obscuur. We weten alleen dat een zekere Yoshio Matsui rond 1955 de zaak opstart en dat hij ergens begin jaren 60 start met de productie van hengelsportmateriaal. Eind jaren 60 verschijnen de eerste Daiwa catalogen. De strategie is typisch Japans: men beseft dat de beginnende of doorsnee sportvisser niet per sé het dure neusje van de zalm wil. Een moderne look aan een zacht prijsje, daar valt de gemiddelde consument voor, en dat had men bij Daiwa goed begrepen. Met succes trouwens, want de firma wordt op korte tijd een wereldspeler in het domein. Toch heeft Daiwa altijd ook top materiaal gemaakt voor de visser die wat extra wil betalen. Dat zien we in deze zeer vroege catalogus (1969): een ganse reeks goedkopere modellen maar ook de 8000 premium serie.

Daiwa catalogus uit 1969, met de introductie van de 8OOO reeks.

Design

Daiwa heeft al snel een grote vestiging in de USA (Californië) en we zien duidelijk de invloed van Amerikaanse en Europese designers. De 8600 van dit artikel lijkt zeer sterk op de Penn Spinfisher Z (gelanceerd in 1961), waarvoor Penn zelf de mosterd in Europa haalde.

De 8000 reeks heeft als voornaamste kenmerk de “worm drive”: het hoofdtandwiel drijft via een wormwiel de rotor aan. Dit systeem is duur maar heeft toch wel voordelen. Vandaar dat we deze ‘worm gearing’ traditioneel terug vinden in de topmodellen van o.a. Hardy, Penn, DAM en ABU. Typisch Japans is dat Daiwa weliswaar bestaande modellen als voorbeeld neemt, maar deze ook wil verbeteren. Zo zien we hier teflon als rem-materiaal opduiken, en worden extra kogellagers toegevoegd. Deze lagers zijn hier reeds van het ‘gesloten’ type, wat op Europese molens pas veel later courant wordt. Enkele jaren later zal Daiwa compleet eigen en originele ontwerpen lanceren (de Silver en Gold Series), en vanaf dan zijn de Amerikaanse en Europese fabrikanten op achtervolgen aangewezen.

Advertentie voor de Daiwa 8600

Demontage

Zoals meestal bij werpmolens starten we met het wegnemen van de spoel. Draai de slipdop volledig los en neem de spoel uit. De slipdop is plastic en is prima afgeveerd, zodat de druk progressief aan de slip/drag wordt doorgegeven. De spoel is uit 1 stuk, in gesmeed aluminium en bijzonder zwaar uitgevoerd. Zowat de stevigste spoel die ik ooit op een werpmolen ben tegengekomen. Ook de verklikker/ratel is zeer degelijk. Deze klikker kan je demonteren, maar gewoon reinigen is meestal voldoende. Verwijder de clip die de remschijfjes vasthoudt en neem de schijfjes uit. Op dit exemplaar is dit een teflon schijfje in combinatie met twee metalen schijfjes.

Spoel en slipdop
Verklikker/ratel op onderzijde spoel

Onder de spoel zit op het verklikkertandwiel een schijfje in doorzichtig plastic. Verwijder. Nu gaan we de slinger (van het inklappende type) afnemen. Terwijl je de spoel stevig vasthoudt draai de de slinger MET DE KLOK MEE los. We nemen het dekplaatje weg (3 schroeven). In het dekplaatje zit een kogellager die aan de carterzijde gesloten is. In de carter zien we het aandrijfsysteem en het op en neer mechanisme. Verwijder de schroef die de op en neer vasthoudt op de centrale as. Neem de op en neer arm uit. Trek de as uit. Neem het hoofdtandwiel samen met kogellager uit.

Deksel met kogellager
Zicht in carter: pignon/worm in messing, hoofdtandwiel, oscillator van jet ‘locomotief’ type met schroef via koppelstuk verbonden aan centrale as

Verwijder de schroef van de oscillator en trek de centrale as uit.

Schroef die oscillator verbindt met koppelstukje naar centrale as is hier verwijderd.

Nu gaan we de rotor demonteren. Schroef de moer los (is gewone draad: los=tegen de klok) Trek de rotor los van het molenhuis. Het borgplaatje dat de rotor vasthoudt op de pignon (worm) volgt vanzelf. Voor de pignon/wormwiel: verwijder de drie schroefjes, de oploopveer van de pickup trekker, het afdekplaatje. Trek het wormwiel uit, en verwijder de kogellager.

Bovenkant rotor, met moer en daaronder het borgplaatje.
Na wegnemen rotor zien we bovenkant molenhuis met afdekplaatje en oploopveer. Deze zorgt voor een zacht dichtklappen van de pick up.
Afdekplaatje is verwijderd en kogellager is uitgenomen.
Anti-retour mechanisme. Meestal volstaat goed uitwassen met white spirit en moet deze niet gedemonteerd worden.

Hier niet gedaan, maar demonteren van het pick-up mechanisme doen we best met de rotor afzonderlijk, dus verwijderd van het molenhuis.

Het trekker-mechanisme van de pick up
Onderdelen van de pick-up
Terug monteren is een beetje tricky: plaats de veer in de holte met de uitstekende punt in het gaatje van het scharnier met het scharnier over de ‘stop’ gedraaid. Zet de schroef gedeeltelijk vast zodat we kunnen draaien naar de juiste zijde van de stop. Dan vastzetten
Scharnier terug gedraaid naar juiste zijde
Let op: dit is de juiste montage aan de trekkerkant. Als we dit ronde deel met de inkeping anders draaien gaat de pick up niet volledig open.
Het lijnrolletje is hardchroom en draait prima indien goed onderhouden.

De Daiwa 500 reeks

Vreemd genoeg zal Daiwa in 1976 een nieuwe reeks werpmolens met ingaande spoel lanceren. Vreemd want ondertussen was het brede publiek helemaal richting molens met overkappende spoel gekeerd, en had Daiwa met de Silver Series al een topspeler in huis. De 500 reeks, prima werpmolens aan een zacht prijsje trouwens, wordt natuurlijk geen groot succes en je ziet ze niet zo vaak opduiken. In essentie een vereenvoudigde versie van de 8000 reeks, maar wel met behoud van de wormaandrijving.

CONCLUSIE

De 8000 reeks is een mijlpaal in de geschiedenis van Daiwa. Hier laat de firma zien dat ze top-materiaal kan maken van het allerbeste niveau. De productie duurt maar enkele jaren, maar toch zien we variaties:

  • Op de eerste productie is de pignon/worm uit inox of verchroomd metaal. Wordt later messing.
  • Bij de latere “A” versie is de spoel niet gegoten, maar uit gesmeed aluminium. Het aantal remschijven(3) is wel minder dan de oorspronkelijke 6 schijven. Ook is de hendel anders.

Laten we even de sterke kanten oplijsten:

  • Zeer degelijke bouwkwaliteit, zeker vergelijkbaar met de beste molens voor die periode.
  • Krachtige overbrenging met een ratio van 3,7/1
  • Prima slip met voor die tijd revolutionaire materialen.
  • Drie kogellagers voor een soepele werking.

De 8OOO reeks verdwijnt rond 1975, maar Daiwa had reeds de opvolgers klaar met de Silver en Gold reeksen die wereldwijd een enorm succes kenden. Ik heb reeds een review van de legendarische GS9 geplaatst, toch wel een indrukwekkende zeemolen. Maar voor mij is de 8600 zo mogelijk nog beter.

Vroege advertentie voor de 8100, 8300, 8600 en 8700.
In de jaren 70 was niet elke advertentie politiek correct!

Ook interessant:

MITCHELL BIG GAME REELS PART 2: montage/demontage

Problemen met demontage Deze reels zijn minstens 40 jaar oud, waarschijnlijk op zee gebruikt en de meeste exemplaren hebben niet altijd de nodige aandacht voor onderhoud gekregen. Resultaat is dat we bij de meeste exemplaren te maken krijgen met vastzittende...

Vintage review. Made in USA: de UMCO Tackle Box

. Geschiedenis UMCO werd in 1947 opgericht in Minnesota, USA en staat bekend als maker van topkwaliteit tackle boxes.  De typische UMCO is  van het “uitklappende” type: een bodemdeel met daarop  meerdere plateau’s in aluminium.  Bij de grotere...

IETS OVER VINTAGE HENGELOGEN

INLEIDING Er zijn hengels voor vliegvissen, spinvissen, baitcasting, bootvissen enz enz… En binnen elke categorie zien we grote verschillen in kwaliteit. Naar mijn bescheiden mening wordt de kwaliteit van een hengel bepaald door volgende criteria, in aflopend belang:...