
Daiwa 8000 series: de beste Daiwa’s ever?
Geschiedenis
De geschiedenis van de na-oorlogse Japanse industrie in de periode 1945-1970 is een beetje vergelijkbaar met het Wirtschaftswunder in Duitsland: met veel Amerikaanse hulp boomt de consumptie-industrie als nooit tevoren. Wel typisch Japans was de piraterij: westerse produkten werden aan de lopende band gekopieerd met weinig respect voor intellectuele rechten (patenten). Aanvankelijk werd voornamelijk goedkope namaak-rommel gemaakt, maar gaandeweg wordt “Made in Japan” synoniem met doorgedreven quality control en innovatie . Vanwege de piraterij is er ook veel geheimdoenerij in deze periode, en het is vaak onmogelijk te achterhalen wie wat gemaakt heeft. Ook de beginjaren van Daiwa Seiko zijn zeer obscuur. We weten alleen dat een zekere Yoshio Matsui rond 1955 de zaak opstart en dat hij ergens begin jaren 60 start met de productie van hengelsportmateriaal. Eind jaren 60 verschijnen de eerste Daiwa catalogen. De strategie is typisch Japans: men beseft dat de beginnende of doorsnee sportvisser niet per sé het dure neusje van de zalm wil. Een moderne look aan een zacht prijsje, daar valt de gemiddelde consument voor, en dat had men bij Daiwa goed begrepen. Met succes trouwens, want de firma wordt op korte tijd een wereldspeler in het domein. Toch heeft Daiwa altijd ook top materiaal gemaakt voor de visser die wat extra wil betalen. Dat zien we in deze zeer vroege catalogus (1969): een ganse reeks goedkopere modellen maar ook de 8000 premium serie.

Design
Daiwa heeft al snel een grote vestiging in de USA (Californië) en we zien duidelijk de invloed van Amerikaanse en Europese designers. De 8600 van dit artikel lijkt zeer sterk op de Penn Spinfisher Z (gelanceerd in 1961), waarvoor Penn zelf de mosterd in Europa haalde.
De 8000 reeks heeft als voornaamste kenmerk de “worm drive”: het hoofdtandwiel drijft via een wormwiel de rotor aan. Dit systeem is duur maar heeft toch wel voordelen. Vandaar dat we deze ‘worm gearing’ traditioneel terug vinden in de topmodellen van o.a. Hardy, Penn, DAM en ABU. Typisch Japans is dat Daiwa weliswaar bestaande modellen als voorbeeld neemt, maar deze ook wil verbeteren. Zo zien we hier teflon als rem-materiaal opduiken, en worden extra kogellagers toegevoegd. Deze lagers zijn hier reeds van het ‘gesloten’ type, wat op Europese molens pas veel later courant wordt. Enkele jaren later zal Daiwa compleet eigen en originele ontwerpen lanceren (de Silver en Gold Series), en vanaf dan zijn de Amerikaanse en Europese fabrikanten op achtervolgen aangewezen.

Demontage
Zoals meestal bij werpmolens starten we met het wegnemen van de spoel. Draai de slipdop volledig los en neem de spoel uit. De slipdop is plastic en is prima afgeveerd, zodat de druk progressief aan de slip/drag wordt doorgegeven. De spoel is uit 1 stuk, in gesmeed aluminium en bijzonder zwaar uitgevoerd. Zowat de stevigste spoel die ik ooit op een werpmolen ben tegengekomen. Ook de verklikker/ratel is zeer degelijk. Deze klikker kan je demonteren, maar gewoon reinigen is meestal voldoende. Verwijder de clip die de remschijfjes vasthoudt en neem de schijfjes uit. Op dit exemplaar is dit een teflon schijfje in combinatie met twee metalen schijfjes.


Onder de spoel zit op het verklikkertandwiel een schijfje in doorzichtig plastic. Verwijder. Nu gaan we de slinger (van het inklappende type) afnemen. Terwijl je de spoel stevig vasthoudt draai de de slinger MET DE KLOK MEE los. We nemen het dekplaatje weg (3 schroeven). In het dekplaatje zit een kogellager die aan de carterzijde gesloten is. In de carter zien we het aandrijfsysteem en het op en neer mechanisme. Verwijder de schroef die de op en neer vasthoudt op de centrale as. Neem de op en neer arm uit. Trek de as uit. Neem het hoofdtandwiel samen met kogellager uit.


Verwijder de schroef van de oscillator en trek de centrale as uit.

Nu gaan we de rotor demonteren. Schroef de moer los (is gewone draad: los=tegen de klok) Trek de rotor los van het molenhuis. Het borgplaatje dat de rotor vasthoudt op de pignon (worm) volgt vanzelf. Voor de pignon/wormwiel: verwijder de drie schroefjes, de oploopveer van de pickup trekker, het afdekplaatje. Trek het wormwiel uit, en verwijder de kogellager.




Hier niet gedaan, maar demonteren van het pick-up mechanisme doen we best met de rotor afzonderlijk, dus verwijderd van het molenhuis.






De Daiwa 500 reeks
Vreemd genoeg zal Daiwa in 1976 een nieuwe reeks werpmolens met ingaande spoel lanceren. Vreemd want ondertussen was het brede publiek helemaal richting molens met overkappende spoel gekeerd, en had Daiwa met de Silver Series al een topspeler in huis. De 500 reeks, prima werpmolens aan een zacht prijsje trouwens, wordt natuurlijk geen groot succes en je ziet ze niet zo vaak opduiken. In essentie een vereenvoudigde versie van de 8000 reeks, maar wel met behoud van de wormaandrijving.

CONCLUSIE
De 8000 reeks is een mijlpaal in de geschiedenis van Daiwa. Hier laat de firma zien dat ze top-materiaal kan maken van het allerbeste niveau. De productie duurt maar enkele jaren, maar toch zien we variaties:
- Op de eerste productie is de pignon/worm uit inox of verchroomd metaal. Wordt later messing.
- Bij de latere “A” versie is de spoel niet gegoten, maar uit gesmeed aluminium. Het aantal remschijven(3) is wel minder dan de oorspronkelijke 6 schijven. Ook is de hendel anders.
Laten we even de sterke kanten oplijsten:
- Zeer degelijke bouwkwaliteit, zeker vergelijkbaar met de beste molens voor die periode.
- Krachtige overbrenging met een ratio van 3,7/1
- Prima slip met voor die tijd revolutionaire materialen.
- Drie kogellagers voor een soepele werking.
De 8OOO reeks verdwijnt rond 1975, maar Daiwa had reeds de opvolgers klaar met de Silver en Gold reeksen die wereldwijd een enorm succes kenden. Ik heb reeds een review van de legendarische GS9 geplaatst, toch wel een indrukwekkende zeemolen. Maar voor mij is de 8600 zo mogelijk nog beter.


