MITCHELL BIG GAME REELS PART 2: montage/demontage

18 november 2023

Problemen met demontage

Deze reels zijn minstens 40 jaar oud, waarschijnlijk op zee gebruikt en de meeste exemplaren hebben niet altijd de nodige aandacht voor onderhoud gekregen. Resultaat is dat we bij de meeste exemplaren te maken krijgen met vastzittende schroeven. De schroeven zijn in inox en best sterk (je zal ze niet snel breken), maar het gleufje kan makkelijk beschadigd worden. Vaak in die mate dat losschroeven compleet onmogelijk wordt. Uitboren is dan een uitweg, maar heeft als risico dat we de zachte aluminium plaat beschadigen. Ik zou demontage afraden tenzij je over de nodige materialen beschikt om reeds bij de eerste poging de schroevendraaier/bit (met een kolomboor bijvoorbeeld) echt onder druk schrap te kunnen zetten voor je begint los te schroeven. Voor dit artikel heb ik twee 4/0 exemplaren gebruikt. SN 20300 was reeds gedemonteerd en gereinigd, SN 20893 zat mee in de koop van de unieke 12/0 (model 1120) en was nog niet open geweest. “Dans son jus” zoals de Fransen zeggen, en bij deze kwam ik inderdaad veel ‘saus’ (olie, vet..) tegen.

Stap 1: Verwijderen zij-plaat links

De zij-plaat zit met 8 schroeven vast. Verwijder de schroeven. Deze zijn geborgd: eenmaal losgeschroefd blijven ze toch in de plaat zitten. Wil je ze helemaal uitnemen dan moet je de schroef naar buiten drukken en tegelijk losschroeven. We kunnen nu de plaat wegnemen.

Aan de buitenzijde zit het decoratief medallion. Meestal zit dit vast gecorrodeerd, maar op exemplaar SN2300 was het mogelijk om de fijne schroefjes los te draaien zonder ze te breken.

Aan de binnenzijde van de plaat zitten de twee pallen van de anti-retour. De anti-retour is een fundamenteel onderdeel van een big game reel en twee pallen is veiliger dan één. Op de vroege exemplaren zijn deze uit brons, later wordt dat inox. Je kan deze eventueel demonteren voor een volledige reiniging.

hier zijn de inox pallen gemonteerd
boven zien we de bronzen pallen van de oudste modellen, daaronder die in inox

Stap 2: Verwijderen spoel

Als de zij-plaat verwijderd is, zien we de zijkant van de spoel met de drukschijf van de lever-drag. Hier met veel oude vet dat we verwijderen naarmate de demontage vordert. Als we de hefboom activeren wordt deze schijf tegen de ferodo remschijf geperst en is de aandrijving gekoppeld aan de spoel.

SN 20893. We zien (onder het vet) het tandrad van de anti-retour en de drukschijf van de lever-drag.

Voor de demontage van de spoel gebruiken we best de speciale spanner en sleutel die door Mitchell meegeleverd werd. Schroef de zeskant-moer los.

Nu kunnen we de eerste kogellager uitnemen. De kogellagers zijn Frans en van topkwaliteit. Ze zijn nog niet van het ‘gesloten’ type, maar zijn afgedekt met doorzichtige kunststof washers.

Hier zien we duidelijk het Mylar kunsstof schijfje dat de kogellager beschermt tegen indringend water en vuil.

Neem de drukschijf uit. In vroege exemplaren is deze in brons, wordt later in inox uitgevoerd.

Het tandrad en de drukschijf zijn twee aparte delen die op drie pennen tot een unit zijn gemaakt. En dit met een beetje afgeveerde speling. Hierdoor drukt de schijf altijd mooi gelijkmatig tegen de remvoering.
Bij SN20893 een leuke verrassing: zowel de drukschijf als de ferodo remvoering lijken in absolute nieuwstaat.

Verwijder de veer. Schuif de spoel los van de centrale as. In de spoel zitten twee kogellagers, en op de centrale as zit ook een spacer tegen de kogellager die tegen het kleine tandwiel zit.

Spoel van 20300 met ferodo remvoering
De ferodo kan makkelijk gedemonteerd worden

Nu kunnen we ook de ferodo remschijf verwijderen indien nodig. Bij de meeste lever- drag reels zit de remschijf met lijm of schroeven vast op de spoel, waardoor het vaak zeer moeilijk wordt om deze te verwijderen. Het systeem van Mitchell echter maakt dit zeer eenvoudig. Voor een normaal onderhoud is dit voldoende: we kunnen de kogellagers reinigen en/of smeren, de spoel kuisen en de rem (ferodo en drukschijf) onderhouden. Voor een compleet onderhoud gaan we verder, te beginnen met het verwijderen van de centrale as.

Aan de andere zijde van de spoel zit een geperforeerde inox schijf. Als de verklikker/ratel wordt ingeschakeld loopt het kogeltje van de ratel over deze gaatjes en maakt dan een typisch geluid.

Stap 3: Verwijderen grote as

De centrale as zit vastgeschroefd in een moer onderaan de lever. Om deze schroef te bereiken moet de lever minste gedeeltelijk gedemonteerd worden. Verwijder regelknop en deksel. Je kan nu met een schroevendraaier aan de moer, maar veiliger is dat je ook even de twee tandwieltjes verwijdert. Schuif de drukschijf even op de as om grip te hebben en schroef de moer los. Nu komt de centrale as vrij.

Om de moer te kunnen losschroeven is het handig om de drukschijf even terug op de as te schuiven. Zo heb je grip met je linkerhand. Op deze foto is de slinger reeds verwijderd.
Ter illustratie de centrale as en alle onderdelen daarop, maar zonder de spoel.
Van links naar rechts: centrale as met links kleine tandwiel (pignon), lager die in de rechter zij-plaat past, spacer, lager spoel, lager spoel andere zijde, veer, unit drukschijf/tandrad, lager die in linker-zijplaat past en zeskant moer.

Stap 4: Verwijderen slinger

Om de hefboom uit te plaat te kunnen nemen moet eerst de slinger worden verwijderd. Verwijder de zeskant-moer en neem de slinger uit. Deze zit vaak vastgekoekt, zodat we met een houten hamer moeten los tikken.
We kunnen de handgreep verder demonteren voor een grondig onderhoud
Op de vroege productie is de handgreep in aluminium, wordt later zwart kunststof. Bij de montage het afgeveerde kogeltje/balletje niet vergeten!
Aanvankelijk was de slinger “uitgehold” en vrij kort. Wordt later massief en langer

Stap 5: Verwijderen “lever”

De “lever” (hefboom) die de drag/rem activeert is bij de Mitchell zeer zwaar en bijzonder complex uitgevoerd. Bovenaan rechts zit het wieltje om de rem af te stellen. Dit wieltje staat via een soort reductiekast (twee tandwielen) in verbinding met een hol tandwiel met daarin een moer. Deze moer schroeft op de centrale as waardoor de as met de schuifcilinder van de lever verbonden is. Met dit systeem kan de rem zeer nauwkeurig worden afgesteld.

Na wegnemen regelknop en deksel kunnen we de lever verder demonteren
De reductiekast: via twee tandwielen wordt het grote tandwiel rechts bediend. Dit tandwiel regelt de schuifcilinder aan de andere zijde.De grote moer in dat tandwiel zit vastgeschroefd op de centrale as.

Ook bovenaan de lever, maar aan de andere zijde, zit een soort van vergrendeling. Je kan altijd de rem zwaarder zetten, gewoon door met je duim tegen de lever te duwen. Wil je de rem echter lichter zetten (dus de lever terug trekken) dan moet je eerst de knop van de vergrendeling induwen met je wijsvinger. Dit is een vorm van beveiliging. Moest de rem tijdens de dril per ongeluk in free kunnen geduwd worden, dan zou het gevecht gegarandeerd eindigen met een immense pruik (‘backslash’) gevolgd door lijnbreuk en mogelijk lichamelijke schade bij de sportvisser. Dit systeem is nogal ingewikkeld en ik zou enkel demonteren indien echt nodig. Ook het verder demonteren van het cylinder -gedeelte onderaan raad ik ten stelligste af. Zit vol losse kogeltjes (lager) die alle kanten uitvliegen.

Bij de lever links is het safety- systeem gedemonteerd.

Stap 6: Demontage zijplaat rechts

De zijplaat rechts bevat de aandrijving (slinger en hoofdtandwiel), de verklikker, en de hefboom (‘lever’) met tussenstop. De plaat zit met 8 schroeven vast aan de pilaren. Deze kan je eventueel losmaken. De plaat bestaat uit twee delen: een binnenplaat en een buitenplaat. De twee passen zeer nauwkeurig in elkaar en drie schroeven houden alles bij elkaar.

We zien de drie schroeven aan de binnenkant van de plaat (onderaan zijn reserve schroeven getoond). Ook zien we het kogeltje van de verklikker.

Op de buitenplaat zit de slinger (op de as van het grote tandwiel), het mechanisme van de tussenstop, en ook de verklikker.

Onderaan zien we de cylinder (met veer) van de tussenstop

Aan de andere zijde de tussenstop, hier reeds gedemonteerd.
De onderdelen van de klikker/ratel

Besluit

De demontage van de Big Game reeks gaat bij alle modellen op dezelfde manier. Ze is niet echt moeilijk op voorwaarde dat je de schroeven los krijgt zonder ze te beschadigen. In een derde en laatste deel gaan we de 12/0 (model 1120) van nabij bekijken.

Ook interessant:

Vintage review. Made in USA: de UMCO Tackle Box

. Geschiedenis UMCO werd in 1947 opgericht in Minnesota, USA en staat bekend als maker van topkwaliteit tackle boxes.  De typische UMCO is  van het “uitklappende” type: een bodemdeel met daarop  meerdere plateau’s in aluminium.  Bij de grotere...

Vintage review. Daiwa 8600

Daiwa 8000 series: de beste Daiwa's ever? Geschiedenis De geschiedenis van de na-oorlogse Japanse industrie in de periode 1945-1970 is een beetje vergelijkbaar met het Wirtschaftswunder in Duitsland: met veel Amerikaanse hulp boomt de consumptie-industrie als nooit...

IETS OVER VINTAGE HENGELOGEN

INLEIDING Er zijn hengels voor vliegvissen, spinvissen, baitcasting, bootvissen enz enz… En binnen elke categorie zien we grote verschillen in kwaliteit. Naar mijn bescheiden mening wordt de kwaliteit van een hengel bepaald door volgende criteria, in aflopend belang:...