CRACK 100 / LUXOR 1

5 oktober 2020

Deel 2: demontage

Molen, spoel en slipdop

Warning!! De schroeven van de Luxor molens zijn meestal van verchroomd messing (zacht dus) en eerder dun. Gebruik uitsluitend schroevendraaiers die zeer goed passen, want anders eindig je met beschadigde schroeven. En een mega-probleem, want de tijd dat iedere hengelsportzaak onderdelen in stock had is voltooid verleden tijd. Bij het vastzetten: gewoon vastdraaien, vooral niet vast wringen want dan breekt de vijs.

De dop, cylinder, veer en zuiger

We starten met het verwijderen van de spoel. Draai de slipdop los en neem de spoel uit. Vermoed je corrosie of is hij extreem vuil, dan kan je de dop demonteren. De dop gewoon uitwassen met white spirit, spoelen en oliën is normaal voldoende. De pin uitduwen (bij oudere versies is dit een vijsje dat we uitdraaien). De slipdop is uitmuntend: een stevige dop met daarin een zware cylinder die met een zuiger via een sterke veer tegen de slipt duwt. Het geheim van de prima slip op de Luxor molens zit in de dop die zeer goed afgeveerd is.

Tip bij montage: Plaats de delen in de juiste orde op de spoel, plaats dop en schuif pin/schroef.
Boven in de spoel zit een plastic dop die verankerd op de spoelas zit. (op sommige modellen in metaal)
De stevige centrale as. Boven de ratel van de spoel met een fiber remschijfje.
De componenten van de slinger

We draaien de slinger los. Molenhuis en rotor vasthouden en slinger met de klok mee losdraaien.

De drie vijzen van het carterdeksel losdraaien

We zien het kleine tandwiel (pignon), met daaronder de spiraalveer van de anti-retour. Verticaal de holle as waarin de centrale as beweegt, en de schuif van de op- en neer.

Draai de vijs van de schuif los en verwijder de schuif van de op en neer. Trek de centrale as uit de holle as.

.

Verwijder nu onderaan het vijsje dat de holle as in het molenhuis vastzet. Trek de holle as uit en neem de rotor uit het molenhuis.

In de rotor zit het eenvoudige klapsysteem van de beugel
Op de Crack is de pignon in messing (brons?). Op de oudere Luxors is deze in staal.

De beugel kunnen we verwijderen en demonteren. Bij montage het messing busje waarop het lijkrolletje zit volledig aandraaien, controleren of het rolletje nog goed draait en alles verder monteren.

Het grote tandwiel (kroontandwiel) is in aluminium. We zien ook het pennetje dat in de schuif van de op- en neer past.

Links Crack 100, rechts post 1967 Luxor N°1

Dit tandwiel heeft is quasi identiek met dat van de Luxor N°1 zoals Pezon die vanaf 1967 maakte.

Links Luxor 1 “B”, rechts Crack 100

Alle Luxors hebben in principe een pignon in staal, en een kroontandwiel in brons. Vanaf 1964 echter komt de “B” versie met een aluminium kroontandwiel en een messing pignon. Dit is bij de Crack 100 overgenomen, maar we zien wel dat de tanden van de Crack minder zwaar zijn.

Links model “A” (brons), rechts model “B” (aluminium).

Op zich is dit niet dramatisch: zowat alle fabrikanten voorzien hun molens van alu hoofdtandwielen, maar ik vind het toch spijtig dat bij de kleine Luxor deze besparing is gebeurd. Gelukkig niet op de andere Luxor/Crack modellen.

Conclusie: De Luxor 1 / Crack 100 is een zeer leuke molen voor het lichte werk. Hij oogt wat verouderd maar met zijn prima slip en geluidloze anti-retour blijft hij zeer bruikbaar.

Ook interessant:

MITCHELL BIG GAME REELS PART 2: montage/demontage

Problemen met demontage Deze reels zijn minstens 40 jaar oud, waarschijnlijk op zee gebruikt en de meeste exemplaren hebben niet altijd de nodige aandacht voor onderhoud gekregen. Resultaat is dat we bij de meeste exemplaren te maken krijgen met vastzittende...

Vintage review. Made in USA: de UMCO Tackle Box

. Geschiedenis UMCO werd in 1947 opgericht in Minnesota, USA en staat bekend als maker van topkwaliteit tackle boxes.  De typische UMCO is  van het “uitklappende” type: een bodemdeel met daarop  meerdere plateau’s in aluminium.  Bij de grotere...

Vintage review. Daiwa 8600

Daiwa 8000 series: de beste Daiwa's ever? Geschiedenis De geschiedenis van de na-oorlogse Japanse industrie in de periode 1945-1970 is een beetje vergelijkbaar met het Wirtschaftswunder in Duitsland: met veel Amerikaanse hulp boomt de consumptie-industrie als nooit...