Vintage review. Made in USA: de UMCO Tackle Box

7 april 2023

.

Geschiedenis

UMCO werd in 1947 opgericht in Minnesota, USA en staat bekend als maker van topkwaliteit tackle boxes.  De typische UMCO is  van het “uitklappende” type: een bodemdeel met daarop  meerdere plateau’s in aluminium.  Bij de grotere formaten (“hip roof”) zitten er twee sets plateau’s naast elkaar onder het tweedelige deksel. Bij de kleinere modellen één deksel met daaronder 1 set plateau’s.  In elke plateau zit  een uitneembare plastic “liner”  met vakjes.  Deze liners zijn vaak beschadigd door gebruik of aangetast door twisters en ander zacht kunstaas. Later plaatste UMCO speciale “worm-proof” liners. De diepte van de bodem is bepalend voor het formaat molen/reel dat in de kist mee kan. Voor de body van de kist zijn verschillende materialen gebruikt, en we kunnen één en ander afleiden uit de type-naam van de box. Ik neem even het populaire model 1000 als voorbeeld:

1000A: aluminium body

1000AS: aluminium body,  de “S” staat voor spinning. Heeft meer en kleinere vakjes speciaal voor spinners en ander klein kunstaas.

1000APB: aluminium body met extra bodem (“Possum Belly”).  UMCO leverde  o.a. geïsoleerde inserts  op maat van deze “belly’s”, kwestie van je sixpack ijskoud te houden.

1000U: Umcolite body.  Umcolite is ABS plastic. U modellen zijn meestal groen maar andere kleuren komen ook voor.

Ook hier spinning (1000US) en possum belly (1000UPB) versies.

Destijds hadden de Amerikanen iets met wat we de “imitatie-hout–look” kunnen noemen en UMCO bleef niet achter. Deze hebben meestal een ‘W’ achter het nummer. Een 1000W  heeft dan die typische “wood grain” look.

De goedkopere modellen waren volledig uit plastic, en dit werd  de laatste productiejaren de regel voor zowat alle modellen. Wat er juist fout ging is mij niet bekend, maar die laatste jaren zijn tekenend  voor het verval van een groot merk: dalende kwaliteit en gemiste kansen om te innoveren. Ik heb het gevoel dat UMCO te lang een succesformule heeft uitgemolken, om uiteindelijk door innoverende merken als Plano en Flambeau te worden overvleugeld.  Ergens  in de loop van de jaren 80 gaat bij UMCO definitief het licht uit.

UMCO in Europa

De UMCO heeft ook buiten de USA  een cult-status onder de “old school” vissers en verzamelaars. Ik kende het merk o.a. via Kees Ketting en Iwan Garay die de UMCO destijds ophemelden  als dé tackle box voor kenners. Weliswaar met één serieus nadeel: de prijs. Garay  schreef, mogelijk uit ervaring : “ Neem in géén geval je vrouw mee naar de hengelsportwinkel als je op een UMCO uit bent! “ De UMCO was in Europa duidelijk een exclusief product en ik kan me niet herinneren dat ik hem in een Belgische hengelsportzaak ben tegengekomen. Maar ik was toen helemaal niet in kisten geïnteresseerd en dus ook niet echt op zoek. Pas veel later, toen ik Ebay.com (USA) leerde kennen en beelden zag van die mooie UMCO kisten besloot ik er ééntje te kopen. De prijs, inclusief transport en  invoerrechten, was toen zo aantrekkelijk dat ik  uiteindelijk verschillende UMCO’s op deze manier gekocht heb. Zoals u weet is dit verleden tijd. De transport- en invoerkosten zijn dermate gestegen dat aankoop via de Amerikaanse (of Engelse) veilingsites nog weinig zin heeft. Op de  Europese veilingsites kom je zelden een UMCO tegen, maar met wat geluk kan je een slag slaan. Zo vond ik mijn 3500 possum belly  in Nederland voor een zeer zacht prijsje.

Mijn UMCO’s

175AS

Voor spinners en ander klein kunstaas. De vakjes zijn wat kleiner (en talrijker) dan op het gewone model. 3 plateaus met in totaal 35 vakjes. Het bodemvak is  diep genoeg voor  een Crack 100 molen, of een Ambassadeur 5000 reel.

Ideaal formaat voor veel visserijen en ik gebruik graag  de 175 voor het kant- en bootvissen op forel, snoek en dergelijke.

175U

Deze “Umcolite” is in zwart ABS plastic. Zeer mooi contrasterend met het bronskleurig metaalbeslag. 3 plateaus met in totaal 29 vakjes. Voor de rest zoals de 175AS.

800U

Mijn exemplaar  is een “possum belly” (ook vaak gelabeled als 800UPB)

Werd verkocht als een ‘medium size’ en was de kleinste met een “possum belly” versie. 5 plateau’s met in totaal 34 vakjes. Dit is toch wel een groot volume in een praktisch formaat, en de 800 is zeer bruikbaar in visserijen waar wat meer materiaal bij komt kijken.

1000A

Groot en stevig model met aluminium body. Aan één zijde 4 plateaus, aan de andere zijde 3 diepere plateaus. In totaal 55 vakjes.  Op de Noordzee neem ik enkel een frigobox en een  kleine plastic viskist mee. Maar als ik  op de Middellandse Zee vis, gaat deze UMCO mee aan boord. Want gegeven de veel grotere verscheidenheid aan vissoorten en technieken heb je op de Middellandse toch wel extra materiaal nodig, en dan komt deze UMCO 1000A  echt tot zijn recht.

Wards Hawtorne. Sold exclusively by MONTGOMERY WARD (1000W)

UMCO leverde ook aan grote retailers. Dit W-model (wood imitation) werd door Montgomery Ward op de markt gebracht. Met uitzondering van het naamplaatje identiek aan het reguliere UMCO  1000W model.

De 800U, 1000A, 175AS

3500U

“Largest Box on the Market!”,  “The Big Un! “ , The Biggest Box on Earth!”….  De  UMCO reclameslogans destijds waren bepaald niet bescheiden, en deze is inderdaad enorm. Toen ik mijn exemplaar thuis bezorgd kreeg en de verpakking weg nam was ik serieus onder de indruk. Beslist géén lichtgewicht, maar wel een enorm volume met 2 maal 5 plateaus (89 vakjes). De bovenste plateau’s hebben de vermelding ‘Plastic worm tray’ en zijn bedoeld voor zacht kunstaas. In Amerika geldt “bigger is better” , en deze kist is de evenknie van  de Cadillac Eldorado: kan je nergens  parkeren, maar wat een ruimte! Niet meteen voor dagelijks gebruik dus, maar wie voor  een jaar of twee diep de Congo intrekt op vis-safari kan in deze jumbo alles kwijt. De mijne is zelfs een “possum belly” model met extra bodem!

De 1000A lijkt plots zeer klein naast de enorme 3500U

Besluit

De UMCO is dé klassieker onder de klassieke tackle boxes, en heeft wereldwijd een cult-status.

Natuurlijk nog steeds bruikbaar als viskoffer, en is ook de ultieme display-case voor vintage lures (spinners, pluggen…)  in de mancave.

Ook interessant:

MITCHELL BIG GAME REELS PART 2: montage/demontage

Problemen met demontage Deze reels zijn minstens 40 jaar oud, waarschijnlijk op zee gebruikt en de meeste exemplaren hebben niet altijd de nodige aandacht voor onderhoud gekregen. Resultaat is dat we bij de meeste exemplaren te maken krijgen met vastzittende...

Vintage review. Daiwa 8600

Daiwa 8000 series: de beste Daiwa's ever? Geschiedenis De geschiedenis van de na-oorlogse Japanse industrie in de periode 1945-1970 is een beetje vergelijkbaar met het Wirtschaftswunder in Duitsland: met veel Amerikaanse hulp boomt de consumptie-industrie als nooit...

IETS OVER VINTAGE HENGELOGEN

INLEIDING Er zijn hengels voor vliegvissen, spinvissen, baitcasting, bootvissen enz enz… En binnen elke categorie zien we grote verschillen in kwaliteit. Naar mijn bescheiden mening wordt de kwaliteit van een hengel bepaald door volgende criteria, in aflopend belang:...