DOE HET  ZELF: EEN HENGELOOG WIKKELEN deel 1

Tenzij voor wie  alles graag met plakband doet,  is wikkelen de beste én mooiste manier om een hengeloog te monteren.Een noodzaak bij het afbouwen van een blank, restauratie van een  hengel of vervanging van een kapot oog. Vooral dat laatste maak ik steeds vaker mee. Er is een tendens om geleideogen lichter en dunner te maken, met als gevolg dat de keramische binnenring nu kwetsbaarder is  dan bij de traditionele  modellen. Ook is het keramisch  materiaal van veel  goedkope (Chinese?) ringen echt ondermaats.  Een goede tik kan genoeg zijn om zo’n ring om zeep te helpen. Onlangs een oog vervangen op een uptide-hengel. Slechts enkele malen mee gevist  maar reeds een stukje uit de keramiek. Die blijkt zo bros dat ik zonder moeite de ring met mijn vingernagel  verder kan afbrokkelen…Vervangen is dan altijd de boodschap, want zelfs het dunste barstje zal de lijn beschadigen.

De hengel die ik hier opnieuw ga wikkelen is een Engelse beach-caster uit de jaren 80. Heeft héél veel meegemaakt, maar de originele Fuji-ogen zijn nog als nieuw en zonder de minste beschadiging. Het zijn de modellen met kunststof schokring en deze zijn toch wel heel goed.

Tip: er is bij dit type wel de kans dat de binnenring loskomt uit de schokring, of deze laatste uit het frame. We kunnen dit voorkomen door de ogen goed te ontvetten en dan met dunne secondenlijm even langs de naden te lopen. Komt nooit meer los!

DE OGEN CONTROLEREN

Bij een hengel die we courant gebruiken is het toch wel nuttig om af en toe de ogen te controleren.

Onder een goed licht de ringen  aandachtig nakijken en tussen twee vingers aftasten. Zo zien of voelen we de meeste  beschadigingen. Maar dan zijn we er nog niet, want voor eventuele  haarscheurtjes gebruiken we een extra  truukje.

Met een scherp mesje in het oog ronddraaien. Zo voelen we zelfs een onzichtbaar scheurtje.

Met het blote oog  onzichtbaar: een haarscheurtje in een nieuw oog bedoeld voor een big game hengel. Bij het monteren van het oog zet ik de voetjes goed vlak en hoor ik “klik”.  Niks fout te zien maar toch even checken met een Stanley-mesje, en ja hoor: goed voor de vuilbak.  Een ander oog uit dezelfde set deed net hetzelfde en heb heel het zootje dan maar weggesmeten. Deze ogen, en ik had voor alle zekerheid de wat duurdere genomen, worden op het web aangeprezen als zijnde onverwoestbaar, stel je voor… Moraal: koop geen ogen van een onbekend merk via het internet.

BENODIGDHEDEN

 

Ogen vind je in de viswinkel, op E-bay en andere sites. Die van Fuji en Seymo zijn wat prijzig maar veruit de beste.

Ook wikkelgaren vind je in de winkel en op het web. De dikte wordt aangegeven met een letter (A,B,C…). A is de dunste en bedoeld voor lichte vlieghengels en dergelijke. Maat  E  is populair voor zwaardere zeehengels. Tip: Voor wie weinig ervaring heeft met wikkelen zal een wat dikker garen veel makkelijker werken.

De wikkeling werken we af met een goede vernis. Ik gebruik al jaren de “ Gloss cote” van het merk Humbrol. Is bij aankoop  wat dik en we verdunnen een beetje  met white-spirit, maar blijft helder en wordt niet geel. Te verkrijgen in modelbouw zaken.

 

OPSTELLING

Ideaal is een opstelling waarbij de hengel horizontaal ligt en  we de handen vrij houden.

We spoelen het wikkelgaren op een reel die we voor ons en binnen handbereik  vastklemmen. De slip van de reel geeft elke gewenste spanning.

Als de voeteindjes  dik en stomp zijn kunnen we deze wat bijvijlen. (schuin van boven naar beneden)

We maken 2 hulplussen in nylon (25/100ste of iets dikker is ok). Hebben er maar ééntje nodig, maar de hulplus durft al eens op de grond vallen op het moment suprême.

Het oog  uitlijnen en  op zijn plaats vastzetten met een wasspeld, een klemmetje of elastiekje.

Voor de aanzet zetten we de slip vrij los, met weinig spanning op het garen.

 

DE AANZET

We leggen de draad over de hengel op de plaats waar de wikkeling moet beginnen, met een goed eind (10 cm) erover.

We klemmen  de draad vast met de linkerduim (op de foto linkerduim wat links gezet voor duidelijkheid, maar zit normaal op draad)  en draaien met rechterhand het eind een aantal keren rond de hengel richting oog. Eind vastzetten met een speld terwijl we nog steeds met linkerduim de draad vastknellen.

We starten de eerste wikkelingen door met de rechterhand met  de hengel te draaien en leiden met de linkerduim de draad naar rechts over de draad die daar reeds ligt. We zetten de slip iets zwaarder.

We wikkelen een goede 1 à 2 cm en duwen de wikkelingen goed tegen elkaar aan met de linker duimnagel. We nemen de wasknijper weg.  Nog even aan eindje trekken om alles strak te hebben en  einde afknippen. Het aanduwen met de linkerduimnagel blijven we doen tijdens het verdere wikkelen.

Als we een cm of drie voor het einde zijn leggen we de hulplus en wikkelen verder tot het einde.

Aan het einde gekomen klemmen we de draad met de duim en snijden de draad door waarbij we een eind van goed 15 cm overhouden.

Eindje in lus steken. Voor de finish zijn er twee mogelijke scenario's.

FINISH VOLGENS BOEKJE

WAARSCHUWING! In alle boeken en handleidingen wordt nu de hulplus volledig doorgetrokken. Niet de beste manier!

Finish volgens het boekje:hulplus volledig doorgetrokken en eindje steekt uit de wikkeling.

Het resultaat is dat het eindje uit de wikkeling steekt. Heb het ook een tijd zo 'volgens het boekje' gedaan, maar zoals wel vaker is ook hier  het boekje wat achterhaald.  Want wat nu met het eindje? Als we het eindje vlak tegen de wikkeling afsnijden blijft er altijd een knobbeltje over dat slordig staat.  Of we kunnen het eindje tussen de wikkeling door en tegen de stok afsnijden met een scheermesje. Met risico dat we de wikkeling beschadigen en we opnieuw kunnen starten.

FINISH OP DE GOEDE MANIER

Mijn manier  is veel sneller en veiliger. Nog steeds de draad goed vastklemmend en met het eindje in de hulplus. Nu nemen we met de rechterhand het eindje vast en spannen dit aan. Nu kunnen we met de linkerhand  beheersd aan de lus trekken  tot de lus (met eindje in) net onder de wikkelingen verdwijnt. De lus stopt als het ware vanzelf als het eindje zich onder de wikkeling wringt.  Beslist niet verder trekken dan dit!!

Eindje zit net onder de wikkeling vast geknepen. Nu kan je rustig alles loslaten en een sigaret opsteken. (sigaartje is nog beter)

Nu knippen we het eindje kort af.  Zeker niet langer dan op deze foto, en liefst zelfs wat korter.

Nu trekken we de hulplus diagonaal door, en onder de wikkeling lost  het eindje vanzelf  uit de lus. Als we de lus volledig uittrekken blijft er geen zichtbaar eindje over.

We gaan nu de wikkeling controleren op spleetjes, en duwen alles mooi aan. Ook even checken dat de zijkanten mooi verticaal op de hengel zitten.

Even met een gladde metalen of plastieken tube over de wikkeling wrijven geeft een mooi egaal resultaat.

Later in deel 2 volgt o.a. het leggen van sierwikkelingen, het plaatsen/afwerken van een topoog, en het lakken van de hengel.